Március 21-én a világ minden táján a tiramisut ünneplik, ezt a krémes, kávés, piskótás olasz desszertet, amely generációk óta hódítja meg az édesszájúakat. A Tiramisu Világnapja tökéletes alkalom arra, hogy megismerjük eredetét, legendáit és egy különleges séf változatát is kipróbáljuk.
A tiramisu eredete és legendái
A tiramisu származásáról több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy Észak-Olaszországból, Veneto régióból ered. Egyes források szerint Trevisóban alkották meg az 1960-as években, míg más elméletek szerint a desszert gyökerei egészen a 17. századig nyúlnak vissza. Egy romantikus történet szerint egy velencei kurtizán készítette először, mivel bízott a desszert energizáló hatásában. A „tirami sù” kifejezés jelentése is erre utal: „emelj fel” vagy „dobj fel”, ami a kávé és a mascarpone élénkítő hatását tükrözi.
Egyedi tiramisu az N28 módra
Nagy Szabolcs, az N28 Wine & Kitchen séfje saját interpretációjában alkotta meg a klasszikus édességet. Az N28 tiramisuja megőrzi az eredeti ízvilágot, de prémium alapanyagokkal és különleges textúrákkal emeli új szintre.

A séf receptje
Házi piskóta
Hozzávalók:
- 5 egész tojás
- 100 g kristálycukor
- 100 g liszt
Elkészítés: A tojásokat és a cukrot habosra verjük, majd a lisztet beleszitálva óvatosan elkeverjük. 180 fokon 8-9 perc alatt aranybarnára sütjük.
Krém
Hozzávalók:
- 7 tojássárgája
- 100 g kristálycukor
- 500 g mascarpone
- espresso kávé
Elkészítés: A tojássárgákat habosra verjük, miközben a cukorból és egy kevés vízből szirupot főzünk. Amint a szirup lassú buborékokat képez, ráöntjük a tojássárgákra, és addig verjük, míg kihűl. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és kemény habbá verjük.
A kész piskótát espresso kávéval és igény szerint amarettóval átitatjuk, majd rétegezzük a krémmel. A tetejére kakaóport szitálunk, és legalább fél órára hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek.
Extra tipp: Az N28-ban gyümölcsragut – például szederből vagy áfonyából – készítenek a tetejére, amely fanyar ízével tökéletesen kiegészíti a desszertet.