Site icon Napimagazin

Speciális kávé és limonádé receptek a Starbucks legjobb baristáitól

Minden vendégség kisebb káoszba fullad, amikor elérkezik a kávézás ideje. A Starbucks legjobb kávémestereinek nyári jegeskávé-finomságai viszont garantálják, hogy ezúttal mindenki kihagyja a szokásos kávéját.

A Starbucks Barista Championship a kávézólánc éves szakmai versenye, ahol a márka legjobb baristái mérik össze tudásukat, hogy az ország legjobbjaként képviselhessék hazánkat a nemzetközi versenyen. A szakemberek az idei versenyen a kávéismeret és a latte art készségek mellett kreatív oldalukat is megmérettették saját, otthon is elkészíthető italkreációik bemutatásával. Az alábbi recepteket a három döntősnek, Dominikának, Andreának és Tuncsinak köszönhetjük, akikkel a kávézás élményének újabb oldalával ismerkedhetünk meg. A Starbucks Barista Championship 2018 magyar bajnoka Szabó Dominika kávémester lett.

Fagyis kávé újragondolva:

Gyömbéres jegeskávé citromsorbettel Tuncsitól

Pillanatok alatt elkészíthető jegeskávé-különlegesség, egy finom grillebéd frissítő lezárásaként.

Hozzávalók 500 ml limonádé elkészítéséhez:
● 54 g durvára őrölt Starbucks Kenya kávé vagy más afrikai citrusos kávé
● 10 g gyömbér
● 1 doboz citromsorbet
● 1 tálca jégkocka
● 1 French Press kávéfőző (dugattyús kávéfőző)
● 1 üvegkancsó

Elkészítés: Helyezzük a kávét és a nagyobb darabokra vágott gyömbért a dugattyús kávéfőzőbe, majd öntsük fel forró vízzel. Hagyományos kávéfőző birtokában tegyük a nagyobb darabokra vágott gyömbért egy teafűtartóba, majd egy üvegkancsóba. Öntsünk rá két adag frissen főzött presszókávét és 4 dl forró vizet. Hagyjuk állni 4 percig. A poharakba helyezzünk 2-3 jégkockát és ízlés szerint citromsorbet-t, majd öntsük rá az elkészült gyömbéres hosszúkávét.

A közönségdíjas:

Bazsalikomos-borókás cold brew limonádé Anditól

A némi előkészületet és konyhai jártasságot igénylő recept megéri a fáradságot, de akár a vendégség teljes ideje alatt kint lehet az asztalon, és garantáltan mindenkit le fog nyűgözni.

Cold brew alap készítése házilag

Hozzávalók 500 ml kávé elkészítéséhez:
● 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
● 85 g durvára őrölt Kenya vagy Ethiopia vagy más afrikai citrusos kávé
● 500 ml tisztított szobahőmérsékletű víz
● papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
● 1 literes üvegkancsó

Elkészítés: Tegyük a kávét az üvegedénybe, öntsük fel a tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük a hűtőbe 20 órára. Ezután papírszűrőn töltsük át egy üvegkancsóba további felhasználásra. Ízesítés nélkül azonos mennyiségű jéggel vagy vízzel hígítva fogyasszuk.

Bazsalikomos-borókás szirup készítése

Hozzávalók 250 ml sziruphoz:
● 7 g bazsalikom
● 30 g boróka
● 200 g nádcukor
● 250 ml víz
● üvegpalack a szirup tárolásához

Elkészítés: Forraljuk fel a vizet, tegyük bele a nádcukrot és az apróra vágott bazsalikomot. A borókát egy mozsárban zúzzuk össze, majd adjuk a forrásban lévő sziruphoz. Alacsony lángon gyakran kevergetve 10 percen keresztül főzzük, majd hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni, mielőtt leszűrjük a tárolására szánt üvegbe.

A bazsalikomos-borókás cold brew limonádé készítése

Hozzávalók 1 l limonádéhoz:
● 100 ml bazsalikomos-borókás szirup
● 500 ml cold brew alap
● 500 ml hideg víz (lehetőleg szűrt víz)
● 2 grépfrút
● jég ízlés szerint
● üvegkancsó

Elkészítés: Töltsük fel az üvegkancsót félig jéggel, csurgassuk rá a 100 ml szirupot, majd a grépfrút levét, és töltsük fel a cold brew alappal és a szűrt vízzel. Keverjük össze, és grépfrútkarikákkal és bazsalikomlevelekkel díszítsük.

Ínyenceknek:

Narancsos-fahéjas cold brew citromkrémmel Dominikától, a Starbucks Barista Championship 2018 magyarországi győztesétől

Hozzávalók 1 liter kávé elkészítéséhez:
● 1 zárható tetejű félliteres üvegedény (befőttesüveg vagy french press)
● 85 g durvára őrölt közepes pörkölésű kávé
● 4 db egész fahéj
● 1 narancs
● 1 doboz citromfagylalt
● 1 l tisztított hideg víz
● 100 ml tejszín (elhagyható)
● papír kávéfilter (dugattyús kávéfőző esetén elhagyható)
● 1 literes üvegkancsó

Elkészítés: Tegyük a kávét, a fahéjat és a narancs reszelt héját az üvegedénybe. Öntsük fel 500 ml tisztított vízzel, zárjuk le az üveget, és helyezzük hűtőbe 20 órára. Tegyünk az üvegkancsó aljára karikára vágott narancsot, töltsük fel a feléig jéggel, majd adjunk hozzá 500 ml hideg vizet. Papírszűrőn át csurgassuk rá az elkészült hideg kávét. Kínáláskor tegyünk a poharakba egy-egy gombóc citromfagyit, öntsük rá a kávét, és ízlés szerint lágyítsuk egy kevés tejszínnel. Díszítésként és az isteni aromáért szórjunk a tetejére narancsreszeléket.

Exit mobile version