Új sorozatot indítottunk az adventi időszakban, melyben olyan recepteket mutatunk be, amik tökéletes fogások lehetnek a karácsonyi készülődéshez vagy épp az ünnepi asztalra.
Első receptünk egy ünnepi kuglóf volt aszalt gyümölcsökkel, most jöjjön a második, ami nem más, mint egy narancsos trüffeltorta!
Narancsos trüffeltorta
Hozzávalók:
A tésztához:
6 tojás
12 dkg liszt
12 dkg cukor
3 evőkanál sötét, cukrozatlan kakaópor
kandírozott narancshéj (opcionális)
A sziruphoz:
1 dl víz
5 dkg cukor
1 narancs leve
fél dl narancslikőr vagy rum (lehet aroma is)
A trüffelkrémhez:
1,5 dl habtejszín
25 dkg cukor
12 dkg sötét cukrozatlan kakaópor
40 dkg puha vaj
1 narancs reszelt héja
Eszközök:
Elkészítés:
- Válasszuk szét a tojásokat és mérjük ki a hozzávalókat!
- A fehérjét a cukor felével habbá verjük
- A cukor másik felével a sárgáját kihabosítjuk
- A két habot összekeverjük, végül a kakaóval elkevert lisztet is beleforgatjuk. Aki szeretné, ilyenkor még hozzáadhatja a kandírozott narancshéjat!
- A tésztát kivajazott, kilisztezett, 20-22 cm átmérőjű tortakarikába töltjük, és 180 fokra előmelegített sütőben megsütjük
- Először 180 fokon 20 percig, majd 160 fokon 20-25 percig. Érdemes tűpróbával ellenőrizni.
- A krémhez a tejszínt a cukorral és a narancshéjjal felforraljuk, majd még öt percig kis lángon forrni hagyjuk, hogy a cukor teljesen felolvadjon benne
- A tűzről levéve kézi habverővel belekeverjük az átszitált kakaóport, majd 2 részletben a puha vajat is hozzáadjuk.
- A krémet hagyjuk kihűlni, majd tegyük egy mély tálba és géppel habosítsuk fel.
- A sziruphoz a cukrot a vízzel felforraljuk, amikor langyosra hűlt, hozzáadjuk a narancslevet és az alkoholt.
- A kihűlt piskótát három lapra vágjuk, a piskótalapokat krémmel egymásra rétegezzük úgy, hogy minden lapot meglocsolunk a sziruppal.
- A maradék krémmel bevonjuk az egész tortát, majd díszítsük ízlés szerint.