Olyan időszakot élünk, amikor mindennél fontosabb az egészségünk megőrzése: megfelelő folyadék-, tápanyag- és vitaminbevitel, rendszeres mozgás és az egészséges táplálkozás. Utóbbinál mindenki megtalálhatja a hozzá legjobban illő életmódot, recepteket és alapanyagokat, amik nem csak a testünket, de a lelkünket is könnyebbé varázsolják ezekben a hónapokban.
Mi most az Animus/Centrál kiadó kínálatából válogattuk ki a kedvenc egészséges életmóddal foglalkozó könyveinket.
Csákvári Péter, Pelyvás Alex, Szatmári Feri – Mentes konyha
Enni az egyik legjobb dolog az életben. Erről az élvezetről akkor sem kell lemondanunk, ha ételérzékenység vagy egyéb ok miatt valamely alapanyagot vagy összetevőt szeretnénk kiiktatni az étrendünkből. A Mentes konyha magazin szakácsai a lap hasábjain olyan, finomabbnál finomabb vegetáriánus, húsos és édességrecepteket osztanak meg velünk hónapról hónapra, amelyek többféle érzékenységet kiváltó összetevőtől is mentesek. Ebben a könyvben a magazin három állandó szerzője, Csákvári Péter, Pelyvás Alex és Szatmári Feri mutatja be, hogy a mentes konyha nemcsak a vegánok, paleózók vagy a 160 grammos diétán élők számára teheti élménnyé a főzést, hanem azoknak is, akik szeretnék új felfogásban elkészíteni a hagyományos ételeket, megpróbálnának változatosabban étkezni, vagy egyszerűen csak új ízekre vágynak.
Jo Pratt – A ruhalmas vegetáriánus
A rugalmas vegetáriánus olyan kiegyensúlyozott és ízletes ételeket tartalmaz, amelyeket felszolgálhatunk vegetáriánusoknak is, de húsos vagy halas változatuk is gyorsan elkészíthető. Ideális megoldás, ha kevesebb húst szeretnénk enni, a családtagjaink vagy egy vacsoraparti résztvevői között vannak vegák és húsevők is, vagy egyszerűen csak odafigyelünk, hogy a hozzávalók fenntartható forrásból származzanak, ne zsigereljék ki a természetet, esetleg olcsóbbak és egészségesebbek is legyenek.
Waltraud Angele – Marmelád
Ez a könyv édes és pikáns zöldség- és gyümölcsrecepteket kínál, amelyeket még a kezdők is könnyen elkészíthetnek, a szerzők páratlan szakértelmének köszönhetően. Waltraud Angele saját allgäui birtokán gazdálkodik, és családi hagyományként őrzi a befőzés titkait, Gabriele Gugetzer pedig 26 szakácskönyv szerzőjeként jól tudja, miként kell közérthetően továbbadni e gazdag ismereteket.
Vrábel Krisztina – 160 grammos szénhidrátdiéta (Finom falatok, lemondások nélkül)
Attól még, hogy vigyázunk az egészségünkre és törekszünk minél változatosabban étkezni még nem kell megtartóztatnunk magunkat a finom falatoktól! Vrábel Kriszta szakácskönyve remek példa erre, gyűjteménye csupa változatos, ízletes és nem utolsó sorban egészséges reggelinek, húsételnek, és még desszerteknek is! A Nők Lapja Konyha magazinból is ismert gasztroblogger receptgyűjteményében alacsony szénhidráttartalmú, de ínycsiklandó ételek sorát találjuk, melyek elkészítése után garantáltam búcsút inthetünk bármilyen rossz diétás emléknek. A receptek egyszerűek, gyorsak, változatosak, és mindenki megtalálja köztük a kedvére valót!
Vrábel Krisztina – 160 grammos szénhidrátdiéta (Villámgyors vacsorák)
Az az elhatározásunk, hogy diétázni fogunk, gyakran inog meg egy-egy fárasztó munkanap után. Farkaséhesen hazaérve ránk tör az ismerős „azonnal ennem kell valamit” érzés. Ilyenkor bizony hajlunk arra, hogy a gyors- és készételeket válasszuk, amelyek ritkán egészségesek. Ez a könyv – 5-30 peres vacsorareceptjeivel, gyakorlati tanácsaival, bevásárlólistáival – segít felkészülni az ilyen esetekre úgy, hogy az esti étkezés finom, kiegyensúlyozott, laktató, és ami a legfontosabb: villámgyorsan elkészíthető legyen. Az egyszerű krémektől a szendvicseken, tápláló leveseken és salátákon át a komplett főételekig megtalálunk benne mindent, s minden fogás pontosan kiszámított szénhidrátértékét is.
Vrábel Krisztina főzési stílusa nem véletlenül lett népszerű a fogyókúrázók és az egészséges életmód híveinek körében. Könnyen elkészíthető receptjeit követve, egyszerűen beszerezhető alapanyagokból készíthetünk ínycsiklandó, látványos fogásokat. A könyvben szereplő minden étel teljes értékű, természetes alapanyagokból áll. Segítségükkel száműzhetjük a feldolgozott élelmiszereket és az adalékokat.
Vrábel Krisztina – 160 grammos szénhidrátdiéta 2.rész
Cukorbetegség, inzulinrezisztencia vagy akár fogyókúra is lehet az oka annak, ha valakinek 160 grammos diétát írnak elő az orvosok. Vrábel Krisztina receptgyűjteményében bemutatja, hogyan tudjuk az előírt napi 160 gramm szénhidrátbevitelt betartani úgy, hogy az étrendünk lemondások nélküli, ínycsiklandó fogásokból álljon és változatos legyen.
Egyszerűen elkészíthető fogások pontosan kiszámolt szénhidrát- és kalóraértékekkel, elkészítési idővel, új receptekkel.
Christiane Schäfer – Gluténmentes sütés-főzés
Az emésztőszervei egyértelműen elutasítják a glutént? Akár lisztérzékenység, akár gluténallergia az ok most visszatér a nyugalom. Szerelje fel a konyháját új hozzávalókkal. Süssön ropogós kenyereket és ínycsiklandó süteményeket, élvezze újra a zsemlegombóc és a derelye ízeit. Meg fog lepődni, a gluténmentes ételek hihetetlenül finomak! A könyv szakértői nemcsak a legjobb recepteket mutatják be, de részletekig menően el is magyaráznak mindent, amit a lisztérzékenységgel kapcsolatban tudni kell. A gabonamentes receptek segítségével minden napszakra íncsiklandó ételeket varázsolhatunk az asztalra, legyen szó levesről, vegetáriánus főételről, salátákról, levesekről, halas- és húsos ételekről, desszertekről, kenyerekről vagy süteményekről.
Susanna Bingemer – Szuperételek
Közérzetünket nagymértékben befolyásolja az, amit megeszünk. De pontosan milyen is az egészséges táplálék? Ebben a kérdésben sokszor megoszlanak a nézetek. Újabbnál újabb tanulmányok, vélemények és irányzatok látnak napvilágot. Szerencsére mindegy, melyik irányzathoz tartozunk, ugyanis a szuperételekkel csak nyerhetünk: ezek a koncentrált tápanyagokkal teli hatékony élelmiszerek felülmúlják még az orvosságok egy részét is.
Avokádó, feketeáfonya, gránátalma, gyömbér, lenmag, dió vagy fahéj, gojibogyó? Miket nevezünk szuperételeknek? A könyvben megismerhetjük számos egyéb ismert és kevésbé ismert szuperélemiszer szervezetünkre gyakorolt hatását és, hogy miképpen iktathatjuk be étrendünkbe őket a mindennapokban.