Október 31-én, Mindenszentek előtt tartják a Halloweent. Ennek a szellemektől és rémisztő lényektől hemzsegő, elsősorban esti és éjszakai mulatságnak leginkább az angolszász országokban van hagyománya, de mára a filmeknek köszönhetően az egész világon széles körben elterjedt. Az ősi kelta hiedelemvilágra épülő ünnep neve, a halloween az óangol nyelvből származik. A „szent” jelentésű hālig melléknévre, illetve ennek a főnévi megfelelőjére a hallow „szent, szent ember” jelentésű szóra vezethető vissza, méghozzá úgy, hogy az All-Hallows-Even kifejezésből alakult, ahol az utolsó szó az evening (este) szó régies változata. Az egész kifejezés a Mindenszentek keresztény ünnep előtti éjszakát jelölte. A kifejezés 1556-ból maradt fenn először, és ennek terjedt el később a skót változata, a Hallowe’en.
A boszorkányok, kísértetek egyéb szellemek ünnepére az óév utolsó napjaként tekintettek a pogány kelták, Samhain ekkor hívta össze a halottakat, akik különböző formákban jelentek meg, és rossz lelkek, gonosz állatok figuráit öltötték magukra. Az emberek a szellemeknek ételt és állatot áldoztak, hogy megkönnyítsék útjukat a túlvilágra. Amikor a Rómaiak elfoglalták a kelták földjét, több római ünnep motívumával is bővült az ősi hagyomány, így kerültek bele a Feralia, a holtak emléknapjának elemei, valamint Pomona, a gyümölcstermésért felelős istennő ünnepének alma szimbólumai.
Nálunk a Halloweent a 2000-es évek környékén kezdték el ünnepelni, manapság egyre több töklámpás és ijesztő figura látható. A jelmezkölcsönzők forgalmából ítélve úgy tűnik, hogy főleg horrorisztikus, művértől csöpögő beöltözős partiként ünnepeljük a Halloweent, ezért különleges Nespresso koktélokat ajánlunk a jó hangulathoz.
Blood on the rocks
Az aranyló cukorba burkolt karamellás alma a Cosi Grand Cru elbűvölő citromos ízjegyeivel gazdagítva indítja a bódító éjszakát.
Hozzávalók:
- 1 kapszula Cosi Grand Cru kávéőrlemény
- 1 dl almalé
- 3 cl grenadine szirup
- 1 szelet alma
- Tört jég
Elkészítés:
- Töltse a szirupot egy üvegpohárba, szórja rá a tört jeget
- Öntse az almalevet a jégre egy kanál segítségével, de ne keverje össze
- Külön shakerben rázza össze a Cosi Grand Cru kávét három jégkockával, és végül töltse a pohárba.
Midnight koktél
Lágy és csábító, akár a fekete bársony, maga a megtestesült kávé elegancia, a benne lévő alkohol pedig garantáltan felpezsdíti a parti hangulatot.
Hozzávalók:
- 1 Ristretto Grand Cru kapszula
- 15 ml vanília ízesítésű vodka
- 30 ml tej
- 2 teáskanál kakaópor
- 1 eper
- jégkocka
Elkészítés:
- Készítse el a Ristretto Grand Cru-t (40 ml ).
- Öntse a hozzávalókat a shakerbe és rázza össze.
- A jégkockákat kivéve, öntsön minden összetevőt egy Lungos csészébe