Mexikó, Dubai, az Amerikai Egyesült Államok és Franciaország hoteljeinek igazgatói és menedzserei is részt vettek hazai, neves szakemberek mellet az idei Gastro Design Awardra érkező pályázatok kiértékelésében.
A Gastro Design Award Magyarország egyetlen olyan megmérettetése, melynél a dizájn, és a külső megjelenés szempontjából értékelik a hazai vendéglátó- és szállodaipari szereplőket. A zsűrizést követően nyilvánosságra kerültek a rövidlisták, az október 9-i ünnepélyes díjkiosztó gálán pedig kiderül, kik lesznek az ez évi győztesek.
Varró Zoltán designer, belsőépítész vezetése mellett szeptember 5-én, a JAB Csoport elegáns, budai villájában ült össze a Gastro Design Award 2017 díjait odaítélő zsűri. A zsűri tagjai több kategóriában nem adnak át idén díjat, miután a pályamunkák nem érték el megfelelő színvonalat. Az idei shortlisteken kizárólag olyan pályamunkákat díjaznak, melyeket egyöntetűen elismertek a bírák.
Gasztro vonalon a fő kérdés az volt, a designt vagy a praktikumot díjazzák, az egyszerűséget, vagy az összetettséget értékeljék. Érdekes kérdés továbbá, vajon szerencsés-e egy az egyben lemásolni egy külföldi nagynevű sikeres tervező munkáját, vagy illene azt átalakítani az itthoni megvalósítás során. Másolás és inspiráció – nehéz elválasztani a két dolgot. A bírák között volt olyan, aki szerint a jót le lehet másolni, sőt, érdemes is. A hotelek értékelése során figyelembe vették, melyik hely mennyire ad más, különleges élményt a vendégnek, mennyire emlékezetes az adott szálláshely. Számított az egyediség, valamint az, mennyire követik a hazai megoldások a nemzetközi trendeket. Külön öröm, hogy shortlistre idén több vidéki szállás is került.
„Idén többen jelentkeztek, mint a korábbi években, azonban továbbra is fájó, hogy a nagy szállodaláncok nem pályáztak. Öröm, hogy új típusú szálláshelyek is látókörünkbe kerültek. Végre itthon is elkezd nyitni mind a vendéglátós, mind a szállodai szakma az egyediség, különlegességek nemzetközi trendje felé. Az pedig külön jó hír, hogy erre a vonalra egyre több a példa nemcsak a fővárosban, hanem vidéken, nagyobb és kisebb településeken egyaránt.” Foglalta össze a zsűrizés tapasztalatit Varró Zoltán a zsűri elnöke.
A ZSŰRITAGOK
– Varró Zoltán – zsűrielnök, designer, belsőépítész, Varró Design
– Adele Gutman – a Library Hotel Collection (USA New York) szállodalánc alelnöke
– David Mulin – a franciaországi St. Reggis Hotel Punta Mita F&B menedzsere
– Monica Ortiz – a mexikói Rosewood Mayakoba Resort igazgatója
– Katusak-Huzsvar Péter – W Hotel Dubai igazgatója
– Nagy Dániel – MTÜ képviselője
– Bakody Katalin – a JAB csoport igazgatója
– Martinkó József – Octogon Magazin főszerkesztője
– Pásztor Erika Katalina – az Építészfórum.hu főszerkesztője
– Ács Erzsébet – a Lakberendezők Országos Szövetségének elnöke
– Vágó Ágnes – a Vendég&Hotel főszerkesztője
– Szigeti Péter – a PPH Media tartalomfejlesztési vezetője
– Krémer Julianna – a PPH Media művészeti vezetője
A Gastro Design Award 2017 shortlistje a következő:
A. GASTRO KATEGÓRIA – BELSŐÉPÍTÉSZET
MERCEDES VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – ZÁRT VENDÉGTÉR DÍJ
Vendéglátóegységek 40 fő alatt
– ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum / ZUGFŐZDE Pálinkamúzeum
– Homoki Lodge / Homoki Lodge – Nature Quest Resort
Vendéglátóegységek 40 fő felett
– B!stro Fine / Bistro Fine, este’r partners
– Deák St. Kitchen / Adria Palace
– Doblo Wine & Bar / Doblo Wine & Bar
– Zwack Unicum Füves Bár / Zwack Unicum, este’r partners
VENDÉGLÁTÓIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – NYITOTT VENDÉGTÉR DÍJ
– STAND25 / N Gasztronómia, PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő
– Fricska Bisztró (Veszprém) / Fricska Bisztró, Somlai Tibor, belsőépítész; Katona Manufaktúra, kivitelezés
– Babérliget Kúria rendezvénypavilon / Babérliget Kúria
NESPRESSO BAR, PUB & CAFÉ (KÁVÉHÁZ, KÁVÉZÓ, PRESSZÓ) BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET DÍJ
– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
EGYÉB VENDÉGTÉR BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET (delikátüzlet, cukrászda, étel-ital szakbolt stb.) DÍJ
– Füge bolt és kávézó / UGAR – Barcza Gergely, Csiszár Dalma, Lumoconcept (világítástervezés, lámpák)
– Hisztéria Cremeria / Singer Design, Hisztéria kávézó & fagylaltozó WestEnd City Center, Molnár Balázs (belsőépítész designer)
– Kristinus Borbár / Kristinus Borbirtok, Kiss Zsombor, Nero Solutions
A. GASTRO KATEGÓRIA – DESIGN
WEBOLDAL- ÉS MOBILOLDAL DESIGN ÉS FELHASZNÁLHATÓSÁG DÍJ
– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
– Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
– Etyeki Kúria / Etyeki Kúria Borgazdaság, DONE Digital
LOGÓ ÉS GRAFIKUS ARCULAT DÍJ
– Anjuna Ice Pops / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes
– Füge bolt és kávézó / Molnár Annamária
– Calavera Mexikói Étterem és Bár / Központ Bisztró, Cafe Design
– GoodSpirit Whisky & Cocktail Bar / WhiskyNet
– STAND25 / PLUSDESIGNSTUDIO – Fejes Gergő, belsőépítészeti tervezés, Kalászi Benjamin – grafikai arculat, képregény, képregény illusztráció, Püspöki Apor – designer, Csahók Ibolya, Fejes Gergő – grafikai arculat, logó
– Sushiroll / DekoRatio Branding & Design Studio, Nagy Zsófia Sebestyén Tamás
– Urban Betyár Étterem és Élményközpont / DekoRatio Branding & Design Studio, Mészáros Szani, Beke Ágnes, Sebestyén Tamás
B. SZÁLLODA KATEGÓRIA – BELSŐÉPÍTÉSZET
JAB SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – TELJES HÁZ DÍJ
– BAMBARA Hotel
– Avalon Resort & SPA / Avalon Park
– Babérliget Kúria
– Butik Design Rooms
– The Loft Budapest / First Central Loft, Este’r Partners
SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – LOBBY DÍJ
– W&M Hotel / G&M Design Studio
– Alsóörs Marina Hotel Lobby / TAAT építész műterem, Nóbik Orsolya és Szilvási Attila
SOLINFO SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SZOBA
– Avalon Resort & SPA / Avalon Park
– Homoki Lodge Nature Quest Resort
SZÁLLODAIPARI BERENDEZÉS ÉS BELSŐÉPÍTÉSZET – SPA & WELLNESS DÍJ
– Avalon Resort & SPA, ahol a luxus természetes! Avalon Park