Főoldal Életmód Otthon Hasznos spórolási tippek az IKEA-tól

Hasznos spórolási tippek az IKEA-tól

Az étkezés alapvető emberi szükséglet, az ételek 25%-a mégis a szemétben végzi – derül ki az IKEA kutatásából. 5 családot kértek fel arra, hogy teszteljenek olyan módszereket, melyekkel elkerülhető a pazarlás.

Ennek eredményeként a Stéhli család ma már hetente 1000 forinttal kevesebbet költ élelmiszerre, a Pőcze család pedig 50%-kal csökkentette hűtőszekrényének energiafogyasztását. Apró változtatásokkal mi is elérhetünk hasonló eredményeket, és környezettudatossá tehetjük akár a húsvéti ünnepeket is.

A vásárlás a bevásárlólistával kezdődik

Húsvétkor a szokásosnál több élelmiszert vásárolunk, hiszen több személyre sütünk-főzünk, így az ünnepeket megelőző készülődést érdemes előre megtervezni, a menüket összeállítani és az adagokat kiszámolni. Mielőtt elindulunk, nézzünk körül a hűtőben és a kamrában, és a meglévő dolgok alapján állítsuk össze bevásárlólistánkat, hogy ne vegyünk felesleges élelmiszereket. Átgondolt bevásárlással a keletkező hulladék mennyiségét és a vásárlással járó kiadásokat is csökkenteni tudjuk.

ikea_katalogus_2015_4

Fontos a megfelelő tárolás

A hűtőszekrények egyes részei különböző hőmérsékletűek, nem mindegy tehát, hogy hova tesszük a frissen beszerzett zöldséget, gyümölcsöt vagy húst. Az előbbieket az alsó polcra érdemes helyezni, a húsokat és tejtermékeket középre, az italokat, készételeket és a maradékokat pedig a felső polcokra. A legtöbb gyümölcs és zöldség etiléngázt bocsát ki, ami az élelmiszerek érését segíti. Gondot okozhat, ha többféle gyümölcsöt és zöldséget tárolunk egy helyen, így ezeket műanyag, üveg- vagy papírdobozban, illetve tasakban tároljuk.

A hatékony tárolás abban is segít, hogy az élelmiszerek mindig szem előtt legyenek a hűtőben, hiszen az IKEA tesztjében szereplő családok tapasztalatai szerint a legtöbb étel azért kerül a szemetesbe, mert megfeledkeznek róla.

A főzéstől a hulladékgyűjtésig

Főzéskor rengeteg vizet és energiát takaríthatunk meg. A halak, a húsok és a zöldségek gőzben történő puhítása egészséges eljárás, és alig igényel vizet. Folyó víz alatt mosogatni víz- és pénzpazarlás, hiszen akár 120 liter vizet is elhasználhatunk egyetlen mosogatással, szemben a 49 literrel, ha álló vízben mosogatunk, illetve a mindössze 10 literrel, amit a mosogatógép használ. Megfelelő kiegészítőkkel felfogható a gyümölcs és a zöldség mosóvize is, amivel például virágot is öntözhetünk.

A szelektív hulladékgyűjtéshez is igen sok termék áll rendelkezésünkre. Egyes eszközök akár hátizsákként is vihetők, illetve az alul és felül található fogantyúknak köszönhetően könnyen megemelhetők és kiüríthetők. A vízálló, cipzáras termékek kültéri hulladéktárolásra is alkalmasak, és nem érezhető a tartalmuk kellemetlen szaga.

Ha szeretnél bővebben is olvasni az IKEA „tesztcsaládjainak” tapasztalatairól, nézd meg a www.fenntarthato-otthon.hu weboldalt, ahol a fentiekhez hasonló, hasznos tippeket is olvashatsz, hogy zöldebb legyen a tavasz!