Hivatalosan is megkezdődött a fagylaltszezon szombaton a Balatonnál, ami a helyi cukrászdák és vendéglátóhelyek számára a gazdasági élénkülés időszakát hozza magával – közölte a Balatoni Turizmus Szövetség.
A szervezet tájékoztatása szerint idén ismét kapható a Balaton fagyija verseny tavalyi győztese, a Balatoni mámor nevű diós-fügés fagylalt, amelyből tavaly több mint húszezer gombócot adtak el. A verseny nyertese, Vadócz Jenő, a balatongyöröki Promenád kávéház cukrásza az idei szezonban is különleges ízekkel készül, többek között kardamomos szilvasorbet-val, túrófagyival és meggyöntetes joghurtfagylalttal várja a vendégeket.

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke elmondta, hogy a tavalyi versenyen részt vevő cukrászdák forgalma átlagosan 15 százalékkal nőtt. Kiemelte, hogy a Balaton fagyija verseny nem csupán egy gasztronómiai esemény, hanem egy valódi turisztikai attrakció is, amely hozzájárul a régió gazdasági fejlődéséhez.
Princzinger Péter, a VisitBalaton365 ügyvezető igazgatója szerint a régióban megrendezett magas színvonalú kulináris fesztiválok és versenyek jelentősen hozzájárultak a turizmus növekedéséhez. Tájékoztatása szerint 2024-ben a Balaton 3,2 millió vendéget fogadott, ami 6,7 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. A látogatók 75 százaléka belföldről, míg 25 százaléka külföldről érkezett.
A fagylaltszezon tehát nemcsak a hűsítő édességek kedvelőinek, hanem a vendéglátóiparnak és a régió gazdasági életének is kedvező időszakot jelent.