Sokan vagyunk úgy vele, hogy tudjuk-tudjuk, életmódot kellene váltani, de most még itt a karácsony, a szilveszter, azt még megvárjuk, majd utána… A halogatással nem megyünk semmire, vágjunk bele bátran most azonnal!
A legfontosabb kincsünk az egészségünk, emiatt kezdjünk el minél előbb egészségesebben étkezni. A másik szempont pedig a kilók elleni harc. Ha ilyenkor nem szedünk magunkra plusz kilókat, akkor azzal már nem is kell később megküzdenünk, ne nehezítsük hát meg a saját dolgunkat!
Itt van mindjárt az ellenőrzött ökológiai gazdálkodásból származó bio tönkölybúzából készült teljes kiőrlésű liszt. A közönséges búzához képest a bio tönkölybúza magasabb fehérjetartalommal rendelkezik, és aminosav tartalma is nagyon kedvező. A teljes kiőrlésű lisztekben a gabona korpája is megtalálható, így amellett hogy sok hasznos élelmi rostot, vitamint és ásványi anyagot (E-vitamin, B-vitamin, kálium, kalcium, magnézium, foszfor) tartalmaznak, segítenek megelőzni a rák, a cukorbetegség és a szívbetegségek kialakulását is.
Mi most olyan recepteket hoztunk, amelyekben ezt a lisztet használjuk, de érdemes megbarátkozni a rizsliszttel, vagy zabliszttel is. Alapszabály, hogy ezeknél azért érdemes legalább 1/3 arányban tönkölybúza-lisztet is használni, hogy a süteményünk biztosan jól sikerüljön. Az alábbi recepteknél mézet használunk édesítésre, de más receptekben a cukrot nyugodtan lecserélhetjük nádcukorra, vagy a Biopont kínálatában megtalálható rizs, agávé, vagy kókuszvirágszirupra, ezzel is segítve az egészséges táplálkozást.
Íme, az egészséges mézeskalács receptje:
Hozzávalók:
- 400 gr teljes kiőrlésű bio búzaliszt
- 80 gr bio zabliszt
- 60 gr bio zabkorpa
- 65 gr házi vaj vagy teavaj
- 1 tojás fehérje
- 3 tojás sárgája
- 410 gr virágméz
- csipet só
- 1 teáskanálnyi étkezési szódabikarbóna
- 50 gr mézeskalács fűszerkeverék
Vegyünk elő egy nagy tálat, tegyük bele a kétféle lisztet és a zabkorpát. Adjuk hozzá a sót, a szódabikarbónát és a fűszereket is, majd keverjük össze egyenletesen. A vajat olvasszuk fel, hűtsük vissza langyosra, és adjuk a keverékhez. A tojásokat egy külön tálban verjük fel, majd a mézzel együtt dolgozzuk hozzá a tésztához. Alaposan össze kell gyúrni, egy nagy gombóccá. A tésztát 2-3 órát pihentetjük a hűtőben, majd lisztezett deszkán kb. 4 mm vastagra nyújtjuk, és tetszőleges formákkal kiszaggatjuk.
Zserbó – egészségesen
Hozzávalók a tésztához:
- 60 dkg teljes kiőrlésű bio búzaliszt(lehet tönköly is)
- 1 kávéskanál szódabikarbónaa liszthez keverve
- 30 dkg házi vagy bio vaj
- 10 dkg méz
- 1 dl házi tej
- 2 házi vagy bio tojássárga
- 1/2 dl valódi rum
Hozzávalók a töltelékhez:
- 25 dkg méz
- 40 dkg darált dió
- 40 dkg sárgabarack lekvár (lehetőleg cukor- és tartósítószer mentes)
Hozzávalók a mázhoz:
A vajat a mézzel és a tojássárgákkal kikeverjük, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk. Ha nagyon darabos, szétesik, adjunk hozzá tejet vagy kevés vizet. A töltelék hozzávalóit összekeverjük, ízlés szerint lehet több lekvárral vagy mézzel is készíteni.