Húsz százalékkal magasabb a dánok koleszterinszintje a karácsony ünnepek után, mint nyáron – mutatták ki új tanulmányukban a Koppenhágai Egyetem kutatói.
Az eddig feltételezettnél jóval nagyobb mértékben növelhetik meg a vajas, krémes karácsonyi ételek a koleszterinszintet. A kutatót 25 ezer dán adatai alapján mutatták ki a növekedés mértékét.
„Tanulmányunk jól kimutatta, hogy a karácsonykor elfogyasztott zsíros ételek hatással vannak a koleszterinszintre. Nagyon meglepő, hogy oly sok embernek magas a koleszterinszintje közvetlenül a karácsony után” – mondta Anne Langsted, az Atherosclerosis című folyóiratban megjelent tanulmány egyik szerzője.
A tanulmányba bevont minden tíz koppenhágai lakos közül kilencnek megemelkedett a koleszterinszintje karácsony után.
Azoknak, akiknek általában magas a koleszterinszintje még jobban oda kell figyelniük arra, mit fogyasztanak a karácsonyi ünnepek alatt – figyelmeztetnek a kutatók.
A magas koleszterinszint jelentősen növeli a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát.